Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Besök hos SweSim - ett entusiastiskt och kunnigt simulatorgäng

Skrivet datum: 12 januari 2011

Uppdaterat datum: 6 oktober 2013

Text: Bernt Olsson

 

SFF Stockholm gjorde strax innan julhelgen ett studiebesök hos SweSim, en ideell förening som till ett rimligt pris erbjuder allmänheten och sina medlemmar möjlighet att flyga simulator.

 

SweSim har sina lokaler nära Tvärbanan i Årsta i södra Stockholm. Ungdomarna på SweSim gör ett fantastiskt bra jobb med att utveckla simulatorerna och är kunniga instruktörer. Förutom en multisimulator fick vi se hur Viggen, Draken och en Boeing 737-simulator fungerade. Målet är att simulatorerna skall vara så nära verkligheten som det bara är möjligt.

 

AJS 37 Viggensimulatorn kommer från F 15 Söderhamn och fanns en tid hos Flight Simulation Center som höll till Heron City i Kungens kurva innan den kom till SweSim. Simulatorn har utvecklats av detta initierade gäng med flera fungerande instrument och reglage än på F 15-tiden. Det visuella systemet är bevarat och konverterat med de senaste modellerna av LCD-TV, som ger en helt annan djupkänsla än vad en vanlig platt filmduk ger.

 

J 35J Draken är en avkapad nos av 35521 som levererades till Flygvapnet 1968. Efter avslutad flygning på F 13 disponerades den av en privatperson i Stockholmsområdet, med mål att bygga en simulator. Men projektet blev inte av och SweSim fick tillstånd att disponera den. Planerna är att bygga om denna kompletta Drakennos till en fullt fungerande simulator, där alla instrument, reglage och system skall fungera på ett liknande sätt som det en gång gjorde när flygplanet var i tjänst. Projektet har kommit så långt att den har flugits och nu pågår en genomgång för att få fart på ytterligare instrument. Det visuella systemet byggs nu om för att maximera pilotens vy.

 

Boeing 737-800

 

Medlemmarna i SweSim vill även flyga civila trafikflygplan så projektet att bygga en simulator av en vanlig flygplansmodell startade. Valet stod mellan Boeing 737 eller Airbus A320-serie. Valet föll på B737, dels för att den opereras av många olika operatörer runtom i världen samt att det visade sig vara relativt enkelt att hitta information om flygplanet och dess delar. SweSims planer är att B737-simulatorn skall få den så lik en s.k. Full Flight Simulator (FFS) som möjligt med de resurser som föreningen har. B737-simulatorn är flygande, med fullt fungerande MIP (Main Instrument Panel). Radiostacken är på plats med fungerande radioapparater inkl. transponder som är kopplad för onlineflygning. Ett visuellt system bestående av tre projektorer ger en 220 graders bild ger en överraskande fin flygkänsla. De kunniga entusiasterna i SweSim har lyckats få till ett imponerande fint simulatorbygge! För att få flyga B737 simulatorn krävs att man är medlem i SweSim.

 

Det senaste projektet är J 32B Lansen, en Lansenkropp (32605) utan vingar som legat utanför Flygvapenmuseum i Linköping. Flygplanet Levererades till Flygvapnet 22 februari 1960 och sista landning var 27 augusti 1997. När SweSim fick frågan om att ta hand om denna kropp så var svaret ganska givet, här ska byggas en Lansensimulator! 30 november 2010 anlände den till Årsta. Kärran tar för stor plats och just nu pågår det arbete med att kapa flygplanskroppen bakom baksitsen till hanterlig storlek. Planerna är sedan att göra om denna kompletta Lansennos till fullt fungerande simulator, där alla instrument, reglage och system skall fungera som den gjorde i tjänst.

 

SweSim samarbetar med ett eventföretag och den populära Viggensimulatorn är tidvis fullbokad.

Presentkort säljs via SweSims hemsida: www.swesim.se

 

SweSims fina anläggning är väl värt ett besök!

 

Bernt Olsson, ordförande i SFF Stockholm och nybliven

Bernt Olsson, ordförande i SFF Stockholm och nybliven medlem i SweSim provar B737-simulatorn med Daniel Mattson, ordförande i SweSim, som guide. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Peter Lindström, från SFF Stockholm hårdtestar

Peter Lindström, från SFF Stockholm hårdtestar Drakensimulatorn!
Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Viggensimulatorn är SweSims populäraste attraktion som

Viggensimulatorn är SweSims populäraste attraktion som ofta är fullbokad.  Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Instruktören Tim Jansson ger anvisningar till Robert

Instruktören Tim Jansson ger anvisningar till Robert Malmstedt från SFF Stockholm som provkör SweSims Viggensimulator. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

Peter Lindström förevisas Viggensimulatorn av Tommy Svensson, en av SweSims många duktiga tekniker. Foto: Gunnar Åkerberg.

Peter Lindström förevisas Viggensimulatorn av Tommy Svensson, en av SweSims många duktiga tekniker. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

SweSims senaste tillskott och simulatorprojekt - kroppen från J 32B Lansen, nr. 32605. Foto: Gunnar Åkerberg.

SweSims senaste tillskott och simulatorprojekt - kroppen från J 32B Lansen, nr. 32605. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm