Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Det händer i Arlanda Flygsamlingar

Skrivet datum: 31 oktober 2020

Uppdaterat datum: 31 oktober 2020

Text: Lennart Berns

 

Ett spännande projekt är restaureringen av ett flygplan från första världskrigets dagar. Det är en svensktillverkad kopia av en dubbeldäckad tysk Albatros, vilken på grund av motorkrångel på väg till Sankt Petersburg, tvingades nödlanda i Sverige vid krigets utbrott 1914.

Att flygplanet sparats beror på att det blev över, när tillverkaren Nordiska Aviatik i Midsommarkransen fullföljt sina leveranser av typen till arméns flygkompani. Kroppen och motorn kom i stället att användas som vindmaskin vid stumfilmsinspelningar vid Svensk Filmindustris filmstudio i Råsunda! När ljudfilmen kom, stuvades flygplanet undan i ett förråd. Där skulle det flera år senare återfinnas av några flyghistoriskt intresserade personer.

Efter en vända på Flygvapenmuseum, som tog tillvara motorn för museets egen Albatros, kom flygplanet omsider till Arlanda där en grupp händiga entusiaster sedan några år tillbaka är i färd med att återskapa det. Som flygplanet saknade vingar, fick dessa nytillverkas, likaså bränsletank, olika beslag, vindgenerator, inredning av sittbrunnarna och annat. Som tur var fanns originalritningar sparade.

Alldeles innan virusutbrottet, monterades det ena vingparet, en stor händelse! Den gav också en uppfattning om flygplanets storlek, med en spännvidd på närmare 14 meter. När arbetet är klart kommer ena kroppshalvan att lämnas öppen för att visa besökarna hur flygplanet var konstruerat. Mercedesmotorn är tills vidare en replik, men man hoppas kunna montera en riktig sådan. Två exemplar har sparats på Tekniska Museet.

Albatros var ett av de första flygplanen i världen utrustat med dubbelkommando för utbildning av nya flygare. När Flygvapnet bildades 1926 överfördes typen till flygskolan i Ljungbyhed där den fick beteckningen Sk 1 och gjorde tjänst fram till 1929.

Ett stort steg framåt i restaureringen av Arlanda Flygsamlingars Albatros togs i mars när ena vingparet monterades. Foto Lennart Berns

Ett stort steg framåt i restaureringen av Arlanda Flygsamlingars Albatros togs i mars när ena vingparet monterades. Foto Lennart Berns

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm