Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Evenemangstips: Flyget på Hägernäsviken 100 år samt DC-3-flygning på Skå-Edeby!

Skrivet datum: 10 september 2019

Uppdaterat datum: 10 september 2019

Text: Robert Malmstedt

 

Vi vill passa på att tipsa om två flygrelaterade evenemang i vår region nu i helgen. Det är 100-årsjubileum för flyget på Hägernäsviken vilket firas nu på söndag 15 september av bl.a. Täby Hembygdsförening och Aktiva Hägernäs Strand. På lördagen och söndagen kommer DC-3 Daisy från Västerås till flygfältet i Skå-Edeby och gör flygturer över Stockholm och Skärgården för medlemmar och blivande medlemmar.

Flyg100-dagen den 15 september 2019!

Flyget på Hägernäsviken 100 år!1919 kom flyget till Hägernäsviken. Det var början på en lång period av militärt flyg i Hägernäs Strand. Idag finns många minnen från flygvapnets tid där. Fortfarande finns Täby Sjöflygklubb kvar som startar och landar på Hägernäsviken. Det har nu gått hundra år sedan flyget kom dit. Det är värt att fira! Huvuddelen av aktiviteterna äger rum mellan kl. 13 och 17. På programmet står bland annat: överflygning av DC-3 Daisy och Flygvapnet förgyller firandet med överflygning av JAS 39 Gripen! Föredrag om Catalina-affären och DC-3:an som försvann av Christer Lokind, flyghistoriker och en hel del annat.

Läs mer om programmet och jubileet på länkarna nedan

https://www.hagernasstrand.se/p/index.html

https://ssl.hagernasstrand.se/download/2019_Flyg_100.pdf

DC-3 Daisy på Skå-Edeby flygfält i helgen!

DC-3 Daisy bor ju i Västerås sedan några år, men hon är mycket saknad av alla som uppskattade hennes sköna motormuller när hon flög till och från Bromma flygplats, vilket tyvärr inte längre är möjligt. Men nu på lördag kommer hon från Västerås och kommer att spendera hela helgen på flygfältet i Skå-Edeby. Varför inte åka ut till Skå och titta på när Daisy startar och landar på det vackert belägna flygfältet? Träffa föreningen Flygande Veteraners tekniker, piloter och alla andra ideellt arbetande funktionärer. Om du har tur kanske de berättar om äventyret som Daisy var med om i början av juni i år, då hon fällde fallskärmshoppare över Normandie. Det var 75 år sedan hon gjorde det senast, då på Dagen D i Andra Världskrigets slutskede. Det finns faktiskt några platser kvar på de flygturer som hon gör i helgen, så du har chansen att få en flygupplevelse utöver det vanliga. Gå in på föreningens hemsida och boka! Om du inte redan är medlem i Flygande Veteraner, vilket är ett krav för att få flyga med, så kan du anmäla dig i samband med bokningen.

I skrivandets stund så finns följande ströplatser kvar på flygningarna:

Lördag 14 september

- 1 timmes rundtur över Stockholm och Skärgården - 1 plats - kvar

Söndag 15 september

- 1 timmes rundtur över Stockholm och Skärgården - 7 platser kvar

- 30 minuters rundtur över Stockholm - 2 platser kvar

Hjälp till att hålla Daisy flygande och unna dig en nostalgisk flygupplevelse utöver det vanliga!

https://www.flygandeveteraner.se/medlemsflygningar-2019/flight-14-141-146-flyg-till-ska-18-19-maj/

SFF Stockholm önskar dig en riktigt trevlig och flyghistorisk helg!

Dags för boarding på DC-3 Daisy! Foto: Göran Johansson.

Dags för boarding på DC-3 Daisy! Foto: Göran Johansson.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm