Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Högintressant föredrag av Mats Johansson om Fokker E.III

Skrivet datum: 26 oktober 2019

Uppdaterat datum: 26 oktober 2019

Text: Gunnar Åkerberg

 

I hård konkurrens av fint väder och med storstadens övriga aktiviteter hade ett 50-tal personer samlats på Armémuseum i Stockholm till höstens första medlemsmöte.

Lördagen den 19 oktober rivstartade SFF Stockholm höstens mötesverksamhet på Armémuseum med ett mycket intressant föredrag av Mats Johansson med titeln “Fokker E.III – Flygplanet som förändrade luftstridens historia”. Mats är välkänd i flygkretsar som mannen bakom MJD models, och skapare av bland annat den mycket detaljrika modellen av den nedskjutna DC-3:an Tp 79 nr. 79001 på Flygvapenmuseum. Han är också en gång vinnare av Barkarbypriset med sin Piper Cub.

Mats inledde sitt föredrag med några härligt somriga bilder från ett besök på Oldtimer-Fliegertreffen 2019 i Hahnweide i september, en mycket trevlig inledning och övergång till dagens ämne som kastade oss drygt 100 år tillbaka i tiden och handlande om flygplanstypen Fokker E.III, som på många sätt var banbrytande.

1915 var ett viktigt år för flygets militära utveckling. Både flygkonstruktion, vapenutveckling och inte minst strategi tog ett stort steg framåt som fortfarande i våra dagar ligger till grund för hur jaktflyget används. Fokkers nytänkande konstruktioner skapade en riktig plåga för de engelska och franska spaningsflygarna under en period. Piloter som blev kända för sina sätt att flyga Eindecker var t ex Immelman och Boelcke.

Under närmare en och en halv timme fick vi på ett mycket lättsamt och lärorikt sätt veta mer om Eindeckern och Mats bjöd även in besökarna till frågor och diskussioner under det intressanta föredraget.

På plats under mötet fanns också Aage Sandqvist som inledningsvis informerade om sin bok "Pilot i Den Danska Brigaden i Sverige under Andra Världskriget" – vilken också fanns till försäljning innan och efter Mats föredrag. Boken fick fina recensioner i senaste SFT och Aage sålde ett tiotal böcker till intresserade besökare.

Nästa medlemsmöte på Armémuseum genomförs lördagen den 23 november kl. 14:00. Då kommer överstelöjtnant Anna Dellham, som är chef för Statsflygenheten och berättar om enhetens verksamhet.

Statsflyget är en verksamhet i flygvapnet som genomför nästan uteslutande skarp transportflygverksamhet till jordens alla hörn. Anna förklarar hur en sådan enhet är uppbyggd och fungerar och även karaktären på enhetens flyguppdrag. Anna kommer även reflektera över sin egen tid i flygvapnet där hon bland annat flugit Viggen och Gripen under sin karriär.

SFF Stockholms medlemsmöten genomförs på Armémuseum. Foto: Gunnar Åkerberg

SFF Stockholms medlemsmöten genomförs på Armémuseum. Foto: Gunnar Åkerberg.

Föredragshållaren Mats Johansson Foto: Gunnar Åkerberg

Föredragshållaren Mats Johansson Foto: Gunnar Åkerberg.

Fältmässigt med avtagbara vingar. Foto: Gunnar Åkerberg

Fältmässigt med avtagbara vingar. Foto: Gunnar Åkerberg.

Mats Johansson höll ett mycket underhållande och lärorikt föredrag om Fokker E.III inför en välfylld hörsal på Armémuseum. Foto: Gunnar Åkerberg

Mats Johansson höll ett mycket underhållande och lärorikt föredrag om Fokker E.III inför en välfylld hörsal på Armémuseum. Foto: Gunnar Åkerberg.

Fokker hade till och med en egen valuta som gällde inom fabriksområdet! Foto: Gunnar Åkerberg

Fokker hade till och med en egen valuta som gällde inom fabriksområdet! Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm