Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Evenemangstips - Bromma Stockholm Airport firar 80 år

Skrivet datum: 18 maj 2016

Uppdaterat datum: 18 maj 2016

Text: Robert Malmstedt

 

Nu på lördag den 21 maj firar Swedavia att Bromma flygplats fyller 80 år. Flygplatsen invigdes den 23 maj 1936 med uppvisning, pompa och ståt med bland annat DC-3 som deltog i programmet. Någon DC-3 kommer vi dock inte få se på Brommas 80-årsjubileum. Det sköna muller vi hade sett fram emot klassas som buller av Swediavia och veteranflygplan är inte välkomna.

Vi ska inte förvänta oss någon flyguppvisning, utan jubileet är mer av en familjedag där barnen kan få ansiktsmålning, fiska i fiskdamm och smaska på sockervadd. Vi kommer även att ges tillfälle att gå ombord och titta i flygplan och andra fordon på flygplatsen. Kanske klappa en knarkhund medan en fallskärmshoppare signar ner från skyn.

Till flygplatsen reser vi gratis dagen till ära med flygbussarna från Cityterminalen. Kommer du med bil så får du parkera gratis under dagen.

SFF finns på plats i ett litet tält med bokförsäljning liksom Flygande Veteraner och Arlanda Flygsamlingar.

Läs mer om arrangemanget på Swedavias hemsida:

http://www.swedavia.se/bromma/om-bromma-stockholm-airport/om-flygplatsen/bromma-80-ar/

I nedan länkade notis kan du läsa mer om Bromma Flygplats långa och intressanta historia som vi publicerade i samband med 75-årsjubileet.

http://www.sffsto.se/RekordstortintresseforBrommaFlygplats.htm

Bromma flygplats 1936. Notera DC-3:an som är parkerad på plattan. Det hade varit trevligt och unikt att få se en DC-3:a även på 80-årsjubilet....

Bromma flygplats 1936. Notera DC-3:an som är parkerad på plattan. Det hade varit trevligt och unikt att få se en DC-3:a även på 80-årsjubilet....

Flygande Veteraners DC-3 Daisy på final på Bromma Flygplats. Med lite fantasi skulle man kunna tro att det var på Brommas invigning den 23 maj 1936, då bland annat DC-3 deltog. Tyvärr kommer det inte finnas någon DC-3 på 80-årsjubileet, eftersom att DC-3:or inte får trafikera flygplatsen på grund av bullerregler!? Bromma var Daisys hem från tidigt 80-tal tills hon blev utkastad för något år sedan. Foto: Gunnar Åkerberg.

Flygande Veteraners DC-3 Daisy på final på Bromma Flygplats. Med lite fantasi skulle man kunna tro att det var på Brommas invigning den 23 maj 1936, då bland annat DC-3 deltog. Tyvärr kommer det inte finnas någon DC-3 på 80-årsjubileet, eftersom att DC-3:or inte får trafikera flygplatsen på grund av bullerregler!? Bromma var Daisys hem från tidigt 80-tal tills hon blev utkastad för något år sedan.
Foto: Gunnar Åkerberg.

Tidningen "Flygning" från 1936 som gör reklam för flyguppvisningar i samband med Bromma flygplats invigning.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm