Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

 

 

 

Nyhetsarkiv

 

 

Aktuellt och senaste nytt

 

Välkommen till föredrag om unik fototeknik för flygplan
Sommaren 2023 öppnade Flygvapenmuseums nya basuställning "Flygfärdig". Under arbetet med denna fanns ett behov av bilder på alla flygmaskiner i hall 1 och 2, dvs eran fram till tidig jetdrift. David Brohede fick uppdraget att fotografera en maskin i taget, och genom ljussättning lägga ett särskilt fokus på formgivning och karaktärsdrag.
29 november 2023
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Saab 105 / SK 60, slutet på en era och starten på något nytt
SK 60 flög för första gången för 60 år sedan, år 1963 och har varit operativ som skolflygplan i Flygvapnet sedan 1967. Fram tills idag har den troget flugit i flera olika roller, inte minst som skolflygplan. Men SK 60:s tid i Flygvapnet börjar leda mot sitt slut då den går i pension den sista juni 2024. En lång era går mot sitt slut och en ny påbörjas!
5 november 2023
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Kalla kriget i luften!
Välkommen till föredrag om Kalla kriget i luften på Sjöhistoriska! Sverige bedrev under kalla kriget ett brett och djupt underrättelsearbete för att analysera hotet från Sovjetunionen, inte minst inom det flygtekniska området. Ett arbete som dessutom var internationellt respekterat och högt uppskattat.
23 april 2023
Läs mer...
Flytten av Arlanda Flygsamlingar har påbörjats
Flytten av Arlanda Flygsamlingar har påbörjats Bilder från i torsdags när första flyttlasset gick från Arlandasamlingarna till Rosersberg. Bengt Simson var på plats med sin kamera och dokumenterade det hela för SFF Stockholm.
23 april 2023
Läs mer...
Kallelse till årsmöte 2023
Lördagen den 29 april håller SFF Stockholm årsmöte. Efter detta korta årsmöte kommer det att bli ett mycket intressant föredrag.
28 mars 2023
Läs mer...
Till minne av Thorbjörn Engback
Fredagen den 10 mars 2023 hölls en minnesceremoni i Västerås Flygmuseum för att minnas och hedra Thorbjörn Engback som efter en lång och tapper kamp mot cancer lämnade jordelivet den 9 februari.
18 mars 2023
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Helikoptrar, då och nu. Och sen då? på MHS Karlberg!
Som vi tidigare har meddelat håller Hörsalen på Armémuseum att renoveras under våren 2023. Detta innebär att SFF Stockholms föredragsmöten startar lite senare i år än vanligt då det har varit nödvändigt att hitta alternativa lokaler att hålla våra möten i.
18 mars 2023
Läs mer...
Förändringar i vårens mötesprogram!
Som vi tidigare har meddelat så kommer Hörsalen på Armémuseum att renoveras under våren 2023. Detta innebär att SFF Stockholm inte har kunnat boka möteslokalen på Armémuseum för våra planerade föredragmöten i februari och mars månad. Nyligen fick vi besked att renoveringen är försenad så vi kommer inte heller kunna boka Hörsalen på Armémuseum i april.
21 februari 2023
Läs mer...
Sista chansen att besöka Arlanda Flygsamlingar!
Arlanda flygsamlingar kommer under 2023 att flytta från den hyrda lokalen på Arlanda då fastighetsägaren Swedavia har sagt upp hyresavtalet på grund av att lokalerna behövs till annan verksamhet.
3 januari 2023
Läs mer...
God Jul 2022
SFF Stockholm önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt Flygår 2023! ​ Julformationsflygning med TP 84 Hercules den 13 december över det vackert upplysta Stockholms stadshus i ett montage, pryder årets julkort. ​ Fotomontage foto: Robert Malmstedt och Bengt Simson
20 december 2022
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Boeing 747 i SAS
Till höstens tredje och sista föredragsmöte på Armémuseum lördagen den 3 december har vi bjudit in Hans Jakobsson, som kommer att berätta Historien om Boeing 747 i SAS.
28 november 2022
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Dramatiska dagar med Caproni
Till höstens andra föredragsmöte på Armémuseum lördagen den 12 november har vi bjudit in Tomas Dal, som kommer att berätta om Capronihistorien, vilken rymmer många dramatiska och betydelsefulla händelser under kriget.
9 november 2022
Läs mer...
Välkommen till bildvisning om Arlanda flygplats 60 år
Till höstens första medlemsmöte på Armémuseum lördagen den 15 oktober, har vi bjudit in flygfotografen Anders Nilsson. Han kommer visa bilder på lite mer udda flygplanstyper som han har fångat på Arlanda flygplats som i våras firade sitt 60-årsjubileum.
9 november 2022
Läs mer...
Välkommen till filmvisning av gamla filmer från Flygvapnets historia
Då vår planerade föredragshållare flygfotografen Anders Nilsson har blivit sjuk och anmält förhinder, tvingas vi byta ämne och kommer istället att visa ett antal flygfilmer från Flygvapnets historia. Vi hoppas att vi får se Anders intressanta bilder vid ett senare möte. ​Innan filmvisningen genomför SFF Stockholm ett kort årsmöte.
30 april 2022
Läs mer...
SFF Stockholm delade ut pris på Modellexpo 08-Open 2022
Modellexpo 08-Open 2022 genomfördes den 9 - 10 april i Skytteholms skolans idrottshall i Solna utanför Stockholm. 08-Open är en årlig tävling och utställning för skalamodellbyggare. Med över 40 års tradition är 08-Open det största evenemanget av sitt slag i Sverige och en av de viktigaste i Norden. Evenemanget som i år även hade SM-status arrangerades IPMS Stockholm.
13 april 2022
Läs mer...
Kallelse till årsmöte 2022
Lördagen den 30 april håller SFF Stockholm årsmöte. Efter detta korta årsmöte kommer det att bli ett mycket intressant föredrag.
30 april 2022
Läs mer...
Grattis Arlanda flygplats 60 år!
För 60 år sedan, den 1 april 1962 förrättade kung Gustav VI Adolf den officiella invigningen av Arlanda, i samband med att all reguljär utrikes flygtrafik i Stockholm flyttades från Bromma till Arlanda.
2 april 2022
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Helikopter 16, UH-60M Black Hawk nu 10 år i FV tjänst!
Lördag den 26 mars arrangerar SFF Stockholm det andra av vårens tre föredragsmöten på Armémuseum. Denna gång har vi bjudit in  Övlt Mikael Wikh som kommer berätta om Helikopter 16, UH-60M Black Hawk nu 10 år i FV tjänst!
20 mars 2022
Läs mer...
Stort deltagande på vårens första föredragsmöte på Armémuseum
Lördagen den 26 februari 2022 genomförde SFF Stockholm sitt första medlemsmöte av tre under våren 2022. Vi hade bjudit in Sven Scheiderbauer som på ett mycket initierat sätt berättade om hur Nödlösningen J 22 blev en framgångsrik flygplanstyp i det svenska flygvapnet när inga andra flygplan fanns att tillgå under inledningen av andra världskriget.
27 februari 2022
Läs mer...
Välkommen till föredrag om J 22 - Nödlösningen som blev en succé!
Nu på lördag den 26 februari arrangerar SFF Stockholm det första av vårens tre föredragsmöten på Armémuseum. Denna gång har vi bjudit in Sven Scheiderbauer som kommer att berätta om bakgrunden till J 22 - Nödlösningen som blev en succé.
21 februari 2022
Läs mer...
God Jul 2021
SFF Stockholm önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt Flygår 2022! ​ Åke Janssons DC-3 vid Vallentunafältet en snörik jul för några år sedan pryder årets julkort! På decemberhimlen syns de båda traditionsenliga julgransflygningarna av Skaraborgs flygflottilj och Flygskolan med JAS 39C och SK60. ​ Foto: Gunnar Åkerberg och Bengt Simson.
20 december 2022
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Caravelle - Sveriges första passagerarjet!
Lördag 4 december arrangerar SFF Stockholm det sista av höstens tre föredragsmöteten på Armémuseum. Eftersom att Flygvapnets representanter har fått förhinder med kort varsel har vi istället bjudit in Michael Sanz och Ulf Nyström som kommer att berätta om "Caravelle - Sveriges första passagerarjet".
2 december 2021
Läs mer...
Välkommen till föredrag om Vampire - så inleddes reaepoken
Lördag 13 november arrangerar SFF Stockholm det andra av höstens tre föredragsmöteten på Armémuseum. Föredragshållare är Lennart Berns som kommer att berätta om J 28 Vampire med titeln "Vampire - så inleddes reaepoken". Det kommer även att bli ett flyglotteri, där högvinsten är en mycket vacker tavla föreställande en rote J 28 Vampire, vilket ju passar perfekt på detta möte.
10 november 2021
Läs mer...
Fira Arlanda Flygsamlingars Vänner 20 år!
Arlanda Flygsamlingars Vänner, den ideella föreningen som restaurerar och pysslar om det svenska civila flyghistoriska arvet, fyller 20 år den 21 oktober.
15 oktober 2021
Läs mer...
Kallelse till årsmöte 2021
Lördagen den 4 december håller SFF Stockholm som vanligt vårt julmöte på Armémuseum. Det kommer att bli ett mycket intressant föredrag, men före detta ska vi hålla ett kort årsmöte. ​ Alla medlemmar i SFF i Stockholmsregionen kallas härmed till årsmöte i SFF Stockholm.
13 oktober 2021
Läs mer...
Välkommen till föredrag om flygplan typ B 5
Lördag 16 okbober arrangerar SFF Stockholm det första av höstens tre föredragsmöteten på Armémuseum. Föredragshållare är Per Björkqvist, som tidigare har tjänstgjort som yrkesofficer vid F 4, Frösön 1981–2006. Per har även varit delaktig i uppbyggnaden av Jämtlands flyg och lottamuseum från starten 1995 samt varit anställd som flygtekniker hos Flygvapenmuseum och dess myndighet SFHM, sedan 2007.
13 oktober 2021
Läs mer...
De Havilland DH60 trainer roll-out på Vallentunafältet
En De Havilland DH60 trainer (SK9 i flygvapnet, en sk skorstensmoth) hade roll out under taxning i Vallentuna 2021-09-14. Planet är återuppbyggt under ett antal år av Åke Jansson och ägare Joakim Westh. Allt verkade fungera tifredsställande under taxning.
15 september 2021
Läs mer...
Drakenmonument invigt
Trots grådask och regn lystes Tullinge och gamla F 18 upp, om än i överförd bemärkelse, när monumentet Kungl. Huvudstadsjakten invigdes med pompa och ståt.
28 augusti 2021
Läs mer...
Flightspotting på Arlanda en varm sommardag i juli
Då sommarsolen skiner från en nästan molnfri himmel och det är 28 grader varmt brukar många välja att spendera dagen på en svalkande sandstrand. Detta gäller dock inte de riktiga flygentusiasterna, som inte kan komma på något bättre ställe en dag som denna än invid Arlandas aktiva bana, för att kunna utöva sin hobby: Flightspotting. Det är glädjande att trafiken på Arlanda har börjat återhämta sig lite, även om det är långt ifrån hur det var innan pandemin.
29 juli 2021
Läs mer...
Bromma flygplats 85 år
Redan 1918 skrev Enoch Thulin, filosofie doktor och en av landets främsta flygpionjärer, till Stockholms stadsfullmäktige och föreslog en landflygplats nära Stockholm. Dåvarande Hägerstalund (Barkarby) ansågs ligga för långt från huvudstaden. Reguljärflyget fanns på denna tid på på Lindarängens sjöflygstation, Stockholms Flyghamn.
25 maj 2021
Läs mer...
När Sverige fick rea - ett 75-årsjubileum
Klockan var närmare nio på kvällen den 4 juni 1946 när tre stycken J 28 de Havilland Vampire susade in över Bråvallaflottiljen F 13 i Norrköping. Då kom de tre första reaktionsdrivna, de vi nu kallar jetflygplan till Sverige och markerade därmed inledningen till något helt nytt.
12 maj 2021
Läs mer...
Till minne av Sven-Olof Olson
Sven-Olof avled natten till den 20 april 2021. Han var bland annat chef för F 20 och F 16 i Uppsala innan han rekordung, 46 år, utnämndes till generalmajor med placering i Försvarsstaben. Han blev därefter chef för attackeskadern E 1 och 1980 chef för Milo Syd innan han 1982 av regeringen utsågs till chef för Flygvapnet.
18 maj 2021
Läs mer...
Föredrag om JAS 39 E - Flygvapnets framtida stridsflygförmåga
Lördag 17 april håller SFF Stockholm sitt tredje och sista föredragsmöte för vårsäsongen. Till detta har vi bjudit in Torgny Fälthammar som kommer att berätta om Flygvapnets framtida stridsförmåga och JAS 39 E. På grund av det rådande pandemiläget så kommer även detta möte att hållas digitalt på Facebook. Vi har hållit ett antal lyckade direktsända möten på Facebook och vi tror att detta blir ett bra alternativ till ett fysiskt möte och att det så snart som möjligt går att genomföra våra föredrag och medlemsmöten på Armémuseum igen.
10 april 2021
Läs mer...
Stockholm Quality Outlet, SQO, en omvandlad flygflottilj
Under pandemiåret 2020 har det pågått ett arbete i det tysta på i köpcentrumet Stockholm Quality Outlet. En arbetsgrupp med engagerad medverkan av F 8 Kamratförening har samlats, på vederbörligt corona-avstånd, för att minnas hur det var på flottiljtiden.
10 april 2021
Läs mer...
Glad Påsk 2021!
SFF Stockholm önskar alla våra hemsidesbesökare en riktigt Glad Påsk! En kycklinggul Saab Safir pryder årets påskkort. Hoppas att alla tar lite ledigt och njuter riktigt av vårsolen! Foto: Gunnar Åkerberg.
3 april 2021
Läs mer...
Mitt flygande liv - Föredrag av Thorbjörn Engback på Facebook
Lördag 20 mars har vi bjudit in Thorbjörn Engback, som kommer att hålla ett föredrag med titeln ”Mitt flygande liv” Föredraget handlar främst om Thorbörns yrkesliv i Flygvapnet med Ljungbyhed, Tis J 35, flygtjänst på J 35F och JA 37 på F 13 i Norrköping. Flygtjänst på TP 101 och TP 84 på F 7.
3 mars 2021
Läs mer...
Nord NC 701 Martinet restaureras på Arlanda
Restaureringsarbeten på Nord NC 701 Martinet pågår nu vid Arlanda Flygsamlingar. Det lågvingade tvåmotoriga flygplanet är baserat på tyska Siebel Si 204. Registrerat SE-KAL köptes det av Rikets Allmänna Kartverk från franska flygvapnet 1963 för att komplettera två flygplan som köpts nya 1946. Totalt fem Nord Martinet utrustades med kameror och användes för årlig flygfotografering och kartläggning av Sverige under de snöfria perioderna fram till 1970.
27 februari 2021
Läs mer...
Svenska frivilligflygflottiljen över Sallafronten
På grund av det rådande pandemiläget så kommer SFF Stockholms föredragsmöten under våren att hållas digitalt på Facebook. Vi testade detta på decembermötet och det fungerade mycket bra och vi hoppas detta blir ett bra alternativ till ett fysiskt möte och att det så snart som möjligt går att genomföra våra föredrag och medlemsmöten på Armémuseum igen.
20 januari 2021
Läs mer...

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm