Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

NORTHROP DELTA – AB AEROTRANSPORT - Välkommen till boksläpp hos SFF!

Skrivet datum: 13 januari 2016

Uppdaterat datum: 13 januari 2016

Text: Mats Averkvist och Rob Mulder

 

NORTHROP DELTA – AB AEROTRANSPORTTisdag 19 januari kl. 10-12 är det boksläpp hos SFF (Medlemsservice lokaler i källaren). Det är Rob Mulders nya bok om AB Aerotransports Northrop Delta som släpps. Det är den första delen i en liten triologi om ABA:s 30-talsflygplan.

I början av 1930-talet började postflyget att bli mer och mer viktigt för Europas flygbolag. Navigation och säkerhetsutrustning blev drastiskt förbättrade och flygplanen mer ekonomiska att operera. Introduktionen av det snabba Lockheed Orion hos Swissair i april 1932 förde till en riktig revolution inom luftfarten. Alla ville ha flygplan som flög fortare än de existerande Junkers- och Fokkerflygplanen.

I Sverige väcktes också intresset hos den administrerande direktören i AB Aerotransport, Carl Florman. I maj 1933 introducerade Bernt Balchen honom för Northrop Gamma. Han var intresserad av ett liknande flygplan för ABA. Erbjudande skickades genom Bernt Balchen, Northrops representant i Norge. I oktober 1933 beställde AB Aerotransport ett passagerarflygplan av typen Northrop Delta 1C och i januari 1934 ett postflygplan av typen Delta 1E.

Driften av de båda flygplanen var präglat av problem och utmaningar. Det tog piloterna en liten stund att behärska flygplanen. Northrop Delta 1E, "Småland" blev aldrig taget i tjänst eftersom det havererade under den första riktiga provflygningen med post. 1937 sålde ABA sitt kvarvarande Delta 1C, "Halland" till det spanska flygbolaget Líneas Aéreas Post Españolas - LAPE. Det blev kvar i militär tjänst till efter det andra världskriget.

Tack vare intensiv och djupgående forskning har författaren,Rob J. M. Mulder, klarat att skriva en detaljerad historia om driften av de två flygplanen. Bernt Balchen spelade en avgörande roll i denna historia och besöket av en Northrop Gamma i Norge finns också dokumenterad. Vi får veta lite om Northrop Alpha, Beta och Gamma, samt om de andra Delta-flygplanen. Dessutom beskrivs också de militära Northrop-flygplanen som användes i Sverige och Norge.

Boken har 176 sidor i A4-format med text på engelska och är illustrerad med 193 fotografier, tabeller, ritningar samt 16 färgprofiler av Juanita Franzi, Nils Mathisrud och Torstein Landström Wallmo.


Författaren kommer naturligvis att vara där för att signera och sälja sina böcker. Och så blir det förstås lite allmänt flyghistorie-mingel... Vi bjuder på fika.

Datum och tid: Tisdag 19 januari kl. 10-12

Plats: SFF Arkiv - Östermalmsgatan 87, Stockholm

Välkomna!

Mvh

Mats Averkvist och Rob Mulder

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm