Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till filmkavalkad med tema: Saab 32 Lansen - en Kalla Kriget ikon

Skrivet datum: 9 november 2016

Uppdaterat datum: 9 november 2016

Text: Robert Malmstedt

 

SFF StockholmInför SFF Stockholms andra möte för säsongen har vi återigen dykt ner i AMF - Arme- Marin och Flygfilms enorma filmarkiv och hittat ett antal pärlor. Precis som vid vårens möte har vi lagt fokus på Flygvapnet under kalla kriget och på allmän begäran har vi tittat extra efter filmer med Saab 32 Lansen, som ju är en riktig Kalla Kriget ikon.

I filmen “Attackflyg” från 1957 får vi följa med in på flygplansfabriken och följa konstruktionen av Lansen, se konstruktörer i verksamhet på ritkontor, i laboratorier och i verkstäder. En modell av Lansen testas i vindtunnel och i slutet av filmen får vi se planet provflygas.

“Klart flygplan” från 1963 är inspelad på F 6 i Karlsborg och visar glimtar från innehållet i flygmekanikertjänstens lagarbete vad gäller flygplan A 32 Lansen och flygplan J 35 Draken.

“Attackbas Lansen” är en stum film från 1965 som visar miljö- och verksamhetsglimtar kring en vägbas. A 32 Lansen startar, landar och taxar. Vi får följa underhållsarbete av mekaniker, upphängning, camouflagenät mm.

Övriga filmer vi kommer att få se är: F 7 flottiljfilm, Flygvapnet i totalförsvaret - Spaningsflyg, Flygvapnet i totalförsvaret - Bastjänst.

Vi avrundar med filmen “FV Nyhetskassett nr 10 - FV Kavalkad från 1978, som bland annat visar Lansens sista flygning på F 6.

Speltiden för alla filmerna är totalt 1 timme och 42 minuter.

SFF Medlemsservice kommer att finnas på plats och säljer flygböcker och filmer och om du ännu inte är medlem i SFF så har du chansen att bli medlem direkt på plats på söndag! Betalar du medlemskapet på plats eller senast den 15 november, så får du SFFs årsbok lagom till jul, som i år passande nog handlar om Lansen. Varför inte ge bort ett medlemskap till en kompis? En perfekt julklapp!

Gilla SFF Stockholm på Facebook!

​Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Alla är välkomna på våra möten!

Från och med den 2 februari 2016 så är det fri entré till Armémuseum. Att besöka våra föredragsmöten är kostnadsfritt för medlemmar i SFF, men för icke medlemmar debiterar Armémuseum 50 kr.

Plats: Armémuseum i Stockholm, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 tr.

Tid: Söndagen den 13 november kl. 14.00

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Lansenprototypen redo att provflygas ur filmen Attackflyg från 1957.

Lansenprototypen redo att provflygas ur filmen Attackflyg från 1957.

Ur filmen Klart Flygplan från 1963.

Ur filmen Klart Flygplan från 1963.

Lansengrupp i skymning ur filmen Attackflyg från 1957.

Lansengrupp i skymning ur filmen Attackflyg från 1957.


 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm