Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till filmkavalkad om svenska Flygvapnet under kalla kriget!

Skrivet datum: 5 april 2016

Uppdaterat datum: 5 april 2016

Text: Robert Malmstedt

 

SFF StockholmSFF Stockholms sista möte för säsongen på Armémuseum ägnar vi helt åt Svenska Flygvapnet under kalla kriget. Vi har tillsammans med AMF - Stiftelsen Armé- Marin- och Flygfilm plockat fram ett antal filmer som skildrar Flygvapnets verksamhet mellan åren 1970 och 1989.

I en film från 1970 får vi följa en fingerad attack på Åbybasen. Flygförbanden anfaller dag och natt fienden vid kusten med Draken-plan. Striderna är hårda och helikoptrar har landat nära basen och stridsberedskapen höjs. Vi får följa den dramatiska striden när fienden anfaller flygbasen.

Attacken anfaller! Med effekt och precision kan attackförbanden slå mot en angripares stridskrafter som försöker ta vårt land. Vid beredskapshöjning och i krig sprids attackflygplanen till ett flertal flygbaser i landet. Härigenom blir det svårare att slå ut flygplanen på marken. Filmen är från 1975 och nu är det AJ 37 Viggen som spelar huvudrollen.

En väg i Sverige, en väg för människor att färdas på. En vanlig svensk väg, Flygvapnets väg. Drygt en kilometer lång och rak. Den kan ligga var som helst i landet, i alla fall kunde den det 1980 när filmen “En svensk väg” spelades in. Vi får följa arbetet på en av Flygvapnets många reserv-vägbaser och innehåller många läckra sekvenser på startande, landande, flygande och taxande Viggar.

JA 37 Jaktviggen ägnas en egen film, där förmåga och stridskraft presenteras med många läckra flygsekvenser.

Vi avslutar filmkavalkaden med filmen “Flygvapnet - Din framtid!” - en värvningsfilm från 1989 där vi får följa alla olika yrken som tillsammans gör att Flygvapnet fungerar.

Speltiden för alla filmerna är totalt 1 timma och 28 minuter.

Från och med den 2 februari 2016 så är det fri entré till Armémuseum. Att besöka våra föredragsmöten är kostnadsfritt för medlemmar i SFF, men för icke medlemmer debiterar Armémuseum 50 kr.

Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Alla är välkomna på våra möten!

Plats: Armémuseum i Stockholm, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 tr.

Tid: Söndagen den 10 april kl. 14.00

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Välkomna!

Viggen på en flygbas någonstans i Sverige.

Viggen på en flygbas någonstans i Sverige.

Två JA 37 Viggen startar från en vägbas.

Två JA 37 Viggen startar från en vägbas.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm