Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till föredrag om J 22 - Nödlösningen som blev en succé!

Skrivet datum: 21 februari 2022

Uppdaterat datum: 21 februari 2022

Text: SFF Stockholm

 

Nu på lördag den 26 februari arrangerar SFF Stockholm det första av vårens tre föredragsmöten på Armémuseum. Denna gång har vi bjudit in Sven Scheiderbauer som kommer att berätta om bakgrunden till J 22 - Nödlösningen som blev en succé.

Det svenska flygvapnet befann sig i kris då kriget i Europa startade. Vi hade beslutat om nya flottiljer, men hade inga flygplan att placera på dessa. I stort sett alla ansträngningar att köpa från utlandet eller få licensbygga moderna flygplan var förgäves. Den moderna svenska flygindustrin var under uppbyggnad. Var fanns kapaciteten att utveckla och producera ett modernt jaktflygplan?

Sven Scheiderbauer berättar historien om en nära nog heroisk insats från ledande beslutsfattare, organisatörer och ingenjörer hur Sverige klarade krisen.

Sven Scheiderbauer, tidigare flygvapenofficer (stril), senare museichef för Flygvapenmuseum i Linköping och därefter chef för Norsk Luftfartsmuseum i Bodö, Norge. SFF-medlem sedan 1970, har varit SFF sekreterare, styrelseledamot, ansvarig för Stockholmsverksamheten, startade region Blekinge, är idag i valberedningen. Som pensionär bosatt i Ängelholm, ordförande för Flyghistoriska Akademien, ordförande för F 10 Kamratförening skriver och håller föredrag om flyghistoriska ämnen.

Christer Persson från Flygande Veteraners flygshop kommer att vara på plats och sälja aktuella flygböcker.

Även om restriktionerna nu är hävda, så ska du givetvis stanna hemma om du känner dig minsta sjuk.

Plats: Armémuseum, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 trappor

Tid: Lördag den 26 februari 2022 kl. 14.00

Entré: Fri entré till museet.

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Vi behöver ditt stöd! SFF Stockholm har ingen medlemsavgift och vi tar ingen entréavgift till våra möten. För att kunna täcka våra utgifter och fortsätta vår verksamhet är vi helt beroende av ditt frivilliga stöd. Skicka ditt bidrag på SWISH 1231041748.

Stort tack för ditt bidrag!

Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Ingen föranmälan!

Alla är välkomna på våra möten – du behöver inte vara medlem i SFF för att delta!

Föredragshållaren Sven Scheiderbauer, tidigare flygvapenofficer (stril), senare museichef för Flygvapenmuseum i Linköping och därefter chef för Norsk Luftfartsmuseum i Bodö, Norge. Foto: Gunnar Åkerberg.

Föredragshållaren Sven Scheiderbauer, tidigare flygvapenofficer (stril), senare museichef för Flygvapenmuseum i Linköping och därefter chef för Norsk Luftfartsmuseum i Bodö, Norge.
Foto: Gunnar Åkerberg.

J 22 nr. 22280 på Flygvapenmuseum i Linköping. Foto: Gunnar Åkerberg.

J 22 nr. 22280 på Flygvapenmuseum i Linköping. Foto: Gunnar Åkerberg.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm