Hem Nyheter Aktiviteter Fotogalleri Nyhetsbrev Sök Om oss

 

Välkommen till föredrag om Marinflygets verksamhet på Berga helikopterflygplats

Skrivet datum: 28 februari 2016

Uppdaterat datum: 28 februari 2016

Text: Gunnar Åkerberg

 

SFF StockholmVälkommen till SFF Stockholms andra möte för säsongen. Föredragshållare är Lars Engström som kommer att berätta om Marinflygets verksamhet på Berga helikopterflygplats.

När Berga togs i bruk den 4 september 1961 var den norra Europas och Sveriges första flygplats avsedd endast för helikopterverksamhet. Den sista helikoptertypen som användes på Berga var Hkp 4 som tjänstgjorde fram till dess att den militära flygverksamheten på basen avvecklades helt den 30 juni 2005.

Lars föredrag kommer att handla om Marinens helikopterverksamhet i stort. Största delen läggs dock på verksamheten på Berga med alla de uppdragsprofiler som utfördes. Utprovningen av Hkp 4C, (Kawasakibyggda Vertoler), samt framtagning av nytt vapensystem för Hkp 4B/C.

Lars Engström är född 1936 och började sin bana i Marinen 1954. Han har tjänstgjort på ubåt, torpedbåt, jagare och kryssare innan han utbildade sig till mariningenjör. 1965 när Lars utnämndes till mariningenjör fick han en förfrågan om han var intresserad av helikoptertjänst. Marinen behövde flygande ingenjörer. Lars tackade ja och efter sedvanliga tester i flygvapnets regi började han på Ljungbyhed hösten 1965 och flög 55 tim. Sk 50. Våren 1966 genomgick han helikopterutbildning i 1:a Hkpdiv regi, dock förlagd på Arbogas militära flygplats. Lars Engström har typ- samt teknisk utbildning på Bell 47, Hkp 1, Hkp 2, Hkp 4B/C samt Hkp 6.

1 Hkpdiv  logoHan har som kontrollingenjör på 1 Hkpdiv varit projektledare för Hkp 4 vapensystem i sin tjänst på FMV flygplanbyrå och dess helikoptersektion, samt varit teknisk chef i Marinflyget (d.v.s. både Berga, Säve och Kallinge). Avgick på flygtjänst-avtalet när det trädde i kraft 1991.

Från och med den 2 februari 2016 så är det fri entré till Armémuseum. Att besöka våra föredragsmöten är kostnadsfritt för medlemmar i SFF, men för icke medlemmer debiterar Armémuseum 50 kr.

Plats: Armémuseum i Stockholm, Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg) hörsalen 4 tr.

Tid: Söndagen den 6 mars kl. 14.00

Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, Region Stockholm

Välkomna!

Hkp 4 framför Kaknästornet. Foto: Gunnar Åkerberg.

Hkp 4 framför Kaknästornet. Foto: Gunnar Åkerberg.

En ung Lars Engström under vinterövning.

En ung Lars Engström under vinterövning.

 

 

© Svensk Flyghistorisk Förening Region Stockholm