Summering av verksamhetsåret 2023

För SFF Stockholm var verksamhetsåret 2023 utmanande då ombyggnaden av Hörsalen på Armémuseum som vi nyttjar för våra föredragsmöten drog ut på tiden. Vi kunde efter en del arbete genomföra två av våra föredragsmöten i ersättningslokaler under våren, men årets första planerade föredragsmöte i februari fick vi ställa in då vi inte kunde hitta en ersättningslokal i tid. Detta innebar också att SFF Stockholms årsmöte fick senareläggas på grund av lokalproblematiken.

Årets första föredragsmöte genomfördes på MHS Karlberg den 25 mars på temat: ”Helikoptrar, då och nu. Och sen då?” Ett mycket spännande föredrag som hölls av Björn Johnson. Till SFF Stockholms årsmöte den 29 april som genomfördes på Sjöhistoriska Museet hade vi bjudit in Ulf Hugo som höll ett tankeväckande föredrag om ”Kalla kriget i luften”, och han sålde även sin nyutkomna bok med samma titel, en bok som blev utsedd till årets svenska flygbok 2023 vid Flyglitteraturträffen, FLIT, i Flygets Hus, Malmen den 7 oktober 2023.

Vid SFF:s årsmöte på Flygvapenmuseum den 22 april tilldelades två medlemmar i SFF Stockholms styrelse fina utmärkelser av riksföreningen. Gunnar Åkerberg utsågs till Hedersmedlem och Robert Malmstedt tilldelades SFF:s Förtjänstmedalj i silver.

SFF Stockholms styrelsemedlem Robert Malmstedt tilldelades SFFs förtjänstmedalj i silver och Gunnar Åkerberg utsågs till Hedersmedlem i SFF. Foto: Gunnar Åkerberg och Robert Malmstedt.
SFF Stockholms styrelsemedlem Robert Malmstedt tilldelades SFFs förtjänstmedalj i silver och Gunnar Åkerberg utsågs till Hedersmedlem i SFF. Foto: Gunnar Åkerberg och Robert Malmstedt.

Under sommarhalvåret medverkade SFF Stockholm vid flera flygrelaterade evenemang i Stockholm med omnejd. Bland annat vid Veteranflygträffen på Håtuna den 27 maj, samt vid Veterandagen på Skå-Edeby den 10 juni och vid de öppna husen hos Täby Sjöflygklubb samt på Sundbro Flygfält den 19 augusti. Vid dessa evenemang informerade vi om föreningen via Roll-Ups samt delade ut medlemsfoldrar och tidningen Svensk Flyghistorisk Tidskrift (SFT) till besökarna. Vi passade också på att fotodokumentera flytten av Arlanda flygsamlingar till magasinet i Rosersberg under 2023.

Lagom till höstens mötesverksamhet kunde vi återvända till den nyrenoverade Hörsalen på Armémuseum. Säsongen inleddes med ett intressant föredrag på Tema DC-3. Henrik Boresäter och Tomas Rinman från Flygande Veteraner berättade bland annat om filmprojektet om Daisy som 2023 fyllde 80 år och föreningen 40 år.

Vid höstens andra möte den 11 november gästade Nils Schylström oss, han är stridspilot på JAS 39 Gripen och även uppvisningspilot på SK 60. Nils höll ett högintressant och mycket medryckande föredrag på temat: ”Saab 105 / SK 60, slutet på en era och starten på något nytt”.

SFF Stockholm 2023. Foton: Gunnar Åkerberg.
SFF Stockholm 2023. Foton: Gunnar Åkerberg.

SFF Stockholm har sedan 2004 på uppdrag av riksföreningen SFF medverkat på den trafiknostalgiska Hjulmarknaden i Stockholm. I år genomfördes Hjulmarknaden i Solnahallen på lördagen den 25 november där medlemmar från SFF Stockholm fanns på plats i SFF:s monter för att värva medlemmar, sälja böcker, informera om föreningen och för att träffa våra medlemmar.

Årets sista föredragsmöte tillika SFF Stockholms traditionella julmöte med flyglotteri genomfördes den 2 december. Till julmötet hade vi bjudit in fotografen David Brohede som på ett mycket medryckande och informativt sätt höll ett föredrag på temat: ”Fototeknik nya flygvapenmuseum”. David demonstrerade också praktiskt i hörsalen med ett modellflygplan hur han använder sin unika fotograferingsteknik när fotograferat de riktiga förlagorna på Flygvapenmuseum.