Välkommen till föredrag om Civilflygsamlingarna i nya lokaler

Kjell Åström, enhetschef för de transporthistorska samlingarna på SMTM berättar om flytten från Arlanda till Rosersberg.

Arlanda flygsamlingar, AFS, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, har under lång tid funnits i en hangar i anslutning till flygplatsen. Samlingen består av ca 4 000 objekt med bland annat flygplan, motorer, simulatorer och servicefordon. Flygsamlingen har under många år tagits om hand av och visats av föreningen Arlanda flygsamlingars vänner.

Kjell Åström, enhetschef för de transporthistorska samlingarna på Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM. Foto: Gunnar Åkerberg
Kjell Åström, enhetschef för de transporthistorska samlingarna på Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM. Foto: Gunnar Åkerberg

Under 2022 sade fastighetsägaren upp hyresavtalet då lokalerna behövs till annan verksamhet.

Förra året flyttades verksamheten till Rosersberg där den tillfälligt kommer att magasineras, upp till fem år. Arbete pågår med att ta fram en långsiktig lokallösning som på ett bättre sätt kan säkerställer ett gott bevarande för de enskilda föremålen och flygfarkosterna och även gör det möjligt att tillgängliggöra samlingen.

Många besökare på Öppet hus på Arlanda flygsamlingar, när det var öppet. Foto: Gunnar Åkerberg.
Många besökare på Öppet hus på Arlanda flygsamlingar, när det var öppet. Foto: Gunnar Åkerberg.

Armémuseum har numera likt alla andra statliga museer entréavgift. Om du bara tänker besöka SFF Stockholms föredragsmöten så behöver du inte betala någon avgift. Säg bara till i kassan att du ska delta i mötet. Däremot om du även planerar att titta på museets utställningar, antingen före eller efter vårt möte, så ska full entréavgift erläggas.

Innan Kjells föredrag kommer SFF Stockholm att hålla ett kort årsmöte. Läs kallelsen här!

​Bjud gärna med en eller flera kompisar! Ju fler desto bättre! Ingen föranmälan! Alla är välkomna på våra möten – du behöver inte vara medlem i SFF för att delta!

Observera att våra föredragsmöten nu hålls på söndagar! Håll dig informerad! Prenumerera på SFF Stockholms nyhetsbrev! Det är helt gratis! Anmäl dig här!

Plats: Armémuseum, hörsalen 4 tr. Riddargatan 13 (T-bana Östermalmstorg)
Datum och tid: Söndag den 25 februari 2024 kl. 14.00
Entré: Fri entré till museet för dig som ska delta i årsmötet och lyssna på föredraget.
Arrangör: Svensk Flyghistorisk Förening, region Stockholm